7 Міфів про онлайн-кредитування в Україні

Об`єм онлайн-кредитування в Україні продовжує зростати, а кількість взятих споживчих позик збільшуватися. При цьому, коли говорять про онлайн-кредитування, досить часто використовують не реальні факти, а вигадані історії та міфи, дуже далекі від реальності. Давайте спробуємо розібратися в причинах і з'ясуємо всю правду щодо міфів і здогадок про онлайн-кредитування.

Міф №1. Онлайн-кредитуванням займаються лише нелегальні компанії з досить сумнівною репутацією. Існує думка, що кредити онлайн надають саме нелегальні компанії, основне завдання яких – обман своїх позичальників. Це неправда, оскільки онлайн-кредитуванням займаються як мікрофінансові організації (МФО), так і звичайні комерційні банки. Досить провести примітивний аналіз інтернет-джерел, щоб зрозуміти, де саме пропозиція банку, а де - сумнівної небанківської фінансової установи та обрати надійного фінансового партнера.

Міф №2. Кредит онлайн – це дуже дорого. Дійсно, якщо говорити про умови МФО, то тут можна зустріти зовсім різні умови кредитування, за якими плата за користування кредитом може сягати і 1000 відсотків річних! Про що ми вже писали у нашому блозі. При цьому, комерційний банк пропонує значно вигідніші умови і відповідно більш низькі відсотки по кредиту.

Міф №3. Онлайн-кредити – це лише невелика сума грошей до зарплати. Поширена помилка полягає в тому, що багато хто вважає, що кредит онлайн -  це кілька сотень гривень, максимум тисяча. Частково це так, багато компаній працюють за схемою «кредити до зарплати», тим не менш, можна оформити заявку на кредит онлайн і на більш тривалий термін та на значно більшу суму. Наприклад, позичити кошти на розвиток власного бізнесу.

Міф №4. Кредити онлайн – це невигідно. Користуватися позиками на короткий термін досить вигідно. У ситуаціях, коли гроші потрібні негайно, процедура оформлення банківських кредитів зараз спрощена до мінімуму: заповнити заявку на кредит можна вдома чи на роботі, а для оформлення кредиту потрібно мати лише паспорт та ідентифікаційний код.

Міф №5. Отриманий кредит можна не повертати і ніхто не буде вимагати його повернення. Дивно, але є така думка, особливо якщо кредит оформлений на картку. Прихильники цього міфу стверджують, що якщо не підписаний паперовий варіант договору (у разі онлайн-кредиту), то відносини вважаються такими, що не мають юридичної сили. Якщо б це було так, то більшість сервісів онлайн-кредитування давно б вже розорилися або юристи великих фінансових компаній, таких як комерційні банки, просто б не дозволили використовувати такий механізм видачі позик.

У разі онлайн-кредитування, дійсно відсутній механізм підписання паперового договору. Однак, перед переведенням грошей, користувачеві завжди надається можливість ознайомитися з електронним варіантом договору (договором оферти) – публічною пропозицією про укладення угоди між двома сторонами на підставі визначених умов. Для отримання грошей, позичальникові необхідно поставити відмітку про прийняття умов оферти. Тільки після цього клієнт може отримати кредит, а сама угода вважається юридично укладеною.

Міф №6. Послугами онлайн-кредитування користуються тільки неблагонадійні клієнти. Знову-таки, безглузді чутки, що в кредитні організації звертаються лише в крайньому випадку і тільки люди низького соціального статусу. За статистичними даними, за мікрокредитами звертаються клієнти із середнім або трохи нижче середнього рівнем доходів. В основному, це працівники бюджетної сфери або дрібних приватних підприємств.

Міф №7. Фінансові установи кредитують без розбору і всіх підряд. Досить поширена думка, що онлайн-кредити видають буквально кожному, хто заповнить відповідну заявку: безробітним, недієздатним, бездомним, неповнолітнім громадянам тощо. Насправді, кожна кредитна організація має свою методику оцінки платоспроможності клієнта. Багато компаній розробили спеціальні програми, які дають можливість автоматично оцінити надійність кожного потенціального позичальника.

Висока конкуренція на ринку кредитування та надання широкого вибору кредитних продуктів, пояснюється прагненням фінансових установ в повному обсязі задовольнити всі бажання своїх клієнтів. Кожен окремий вид кредиту має як ряд своїх переваг, так і недоліків. І кожен кредит може підходити тільки для якихось особливих випадків. Тому, перед тим, як оформити кредит онлайн, намагайтеся максимально відповідально підійти до вивчення всіх можливих варіантів кредитування, вибравши для себе найбільш оптимальний. Правильно підібрані умови кредитування не тільки вирішать Ваші фінансові проблеми, але і допоможуть уникнути появи нових.

Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...